5-weetjes-over-littekens

5 tips om littekens te voorkomen

door Surgical Research
Littekens zijn zo ongeveer even nuttig als meldingen over het gebruik van cookies. Ze zijn lelijk, storend en vooral: schijnbaar onvermijdbaar. Op een dag loop je dan toch ergens tegenaan en kan je een litteken overhouden aan je verwondingen. Maar dat hoeft niet: 5 tips om (oppervlakkige) littekens te vermijden! 
Op een dag loop je dan toch ergens tegenaan...
1. Houd de wonde proper
Maak en houd de wonde goed proper, reageer snel op eventuele ontstekingen en verwijder de korst niet zelf. Hoe sneller de wonde heelt, hoe kleiner de kans op een litteken. Indien de wonde binnen de 3 à 4 weken heelt, is de kans op een litteken zeer klein. Duurt het langer dan dat, dan blijft in de meeste gevallen nog enige tijd een litteken zichtbaar. 

2. Doe het rustig aan
Littekenweefsel is opgebouwd uit dezelfde elementen als het oorspronkelijke weefsel, het verschil zit hem in de structuur waarin het weefsel is opgebouwd. Zo is de structuur van bijvoorbeeld de huid van nature ongeordend, terwijl die van littekenweefsel dat net wel is. Daardoor is een litteken minder rekbaar en scheurt het sneller. Om dit te voorkomen doe je het best even rustig aan.

3. Eens de wonde is gesloten, masseer de nieuwe huid
Door de nieuwe huid zacht te masseren, wijzig je de onderliggende structuur en help je ophopingen van nieuw weefsel te voorkomen.

4. Bescherm tegen de zon
Een baby leg je niet in de volle zon en jouw nieuwe huid kan er net zo min tegen. Goed insmeren met een hogere zonnefactor is de boodschap! 

5. Gebruik 'Oplossing Voor Littekens'
Sinds kort bestaat er een nieuwe behandeling op basis van EGCG-extracten (uit groene thee). Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze extracten de structuur van het littekenweefsel aanpassen en daardoor het litteken verbeteren. In deze blogpost vertellen we er meer over! 
Share by: